Hardlopen

Hardlopen heb ik regelmatig in periodes in mijn leven gedaan. Soms liet ik het dan ook weer maanden voor wat het was. Als ik er dan weer zin in kreeg, rende ik vaak gelijk weer makkelijk een kilometertje of vijf weg. In een rustig tempo, ik deed het puur voor mijzelf. Tot twee jaar geleden. Vanuit de KNHS, de koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond, en het BIT magazine, een tijdschrift voor paardenliefhebbers, werd er een nieuw concept gelanceerd. De RideandRun. De bedoeling is dat je als renner een team vormt met een ruiter en dat je samen een parcours aflegt. Er bestaan verschillende afstanden, je schrijft je in voor 5, 10 of 20 km. De eerste keer gingen we voor 5 km. Het smaakte eigenlijk gelijk naar meer.

De laatste keer vielen we in de prijzen. Nu wil ik voor de 20 km gaan.

Ook heb ik nog wat gewone hardloopwedstrijden gelopen, op dit moment wil ik in mei weer de Rondhoeploop doen. 17 km polder, praktisch in mijn eigen achtertuin. Een gezellige route waar je wordt aangemoedigd door allemaal bekenden. Natuurlijk wil ik iedere keer sneller worden.

Nu ren ik ongeveer 12 km per uur. Dit hou ik 10 km vol. Hardlopen is laagdrempelig en je doet het lekker buiten. Je kunt het zo intensief doen als je zelf wil. Rustig lopen en wat extra kilometers lopen, of wat korter met intervallen. Met de eerste optie bouw je je uithoudingsvermogen op, de tweede optie zorgt dat je op den duur sneller wordt. Soms gebruik ik ook een periode de loopband. Gewoon om even een idee te krijgen van mijn snelheid. Ook is de loopband wel vriendelijk voor je benen, het is een goede ondergrond. Buiten krijgen je benen het soms te verduren, denk aan ongelijke bodem en de niet zo veerkrachtige weg die je volgt. Die vaak ook naar links of rechts afhelt. Ik raad je ook aan om niet altijd rechts of links op de weg te lopen, maar af te wisselen.

Wat ook heel fijn is, doe eens een training op het strand. Met name in de wintermaanden heerlijk. Met wat kou wordt het zand heel stevig, maar door het zout vriest het niet op. Loopt heel fijn!

 

Van hardlopen knap je echt goed op. De buitenlucht is echt heel fijn, dat mis ik soms op de sportschool wel. Je maakt alle elementen van de seizoenen mee. Van rennen word ik heel gelukkig, weer op een andere manier dan de andere sporten. Ik ervaar de natuur en het gevoel wat veel renners kennen, eenmaal lekker opgewarmd krijg je het idee dat je de hele dag zou kunnen doorlopen. Je lijkt boven de weg te zweven, heerlijk. Je kunt niet gezonder moe zijn dan de avond na een goede duurloop.

Aan het begin van je hardlooploopbaan kun je je hier niets bij voorstellen. Hardlopen moet je opbouwen. Neem daar ook de tijd voor. Doe regelmatig een rustig loopje en probeer dan door je neus te blijven inademen. Misschien moet je aan het begin af en toe even wandelen om weer op adem te komen. Geniet van de omgeving en het lopen, de rest komt vanzelf op je weg.

Het is handig om je te verdiepen in wat je nodig hebt om je lichaam voldoende in staat te stellen om te blijven lopen zonder blessures. Daar heb je beslist iemand voor nodig die je vanaf de kant instructies kan geven over looptechniek. Ook moet je bepaalde spiergroepen versterken. Probeer niet te veel van je natuurlijk loophouding af te wijken.

Kies je schoenen in een gespecialiseerde winkel, laat bepalen of je ook speciale zolen nodig hebt.