Sportieve lasagne

 

Waarom wil je dit maken?

Het heet niet voor niets sportieve lasagne! Laag in de calorieën, hoog in de eiwitten en waardevolle vitamines en mineralen. Er gaat niets kant en klaar in, je maakt de vullingen, inclusief saus, helemaal zelf! Het is ietsje meer werk dan je van mij gewend bent, de voorbereiding kost je, denk ik, ongeveer 35 tot 40 minuten. Dan nog 40 minuten oventijd. Wel heel leuk om te doen, en erg, erg lekker!

Nodig:

  • 1 el olie
  • uienmix, 150 gram, is al gesneden
  • 1,5 kg tomaten
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 groentebouillonblokjes
  • bakje ricottakaas
  • 400 gr fijngesneden kipdijvlees
  • 200 gr gesneden boerenkool
  • 200 gr gesneden champignons
  • 2 courgettes
  • tijm, vers
  • zout en peper naar smaak
  • 250 gr volkoren lasagne
  • 4 avocado's
  • 175 gr geraspte 30+ kaas

Snij de tomaten in vieren. Verwarm wat olie in een braadpan, smoor hier de helft van de  uitjes in en twee teentjes fijngemaakte knoflook. Verkruimel de bouillonblokjes erboven en roer het geheel door elkaar. Voeg er zout en peper aan toe. Laat dit zo lang opstaan dat de tomaten stuk koken. Als je de velletjes heel vies vindt, zoals mijn collega, dan kun je het geheel fijnmaken met de blender.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal dun in.

Snij in de tussentijd de kip in kleine stukjes, bestrooi met zout en peper. Verwarm wat olie in de hapjespan, doe hier de rest van de uitjes in en de overige knoflook. Laat op rustig vuur ietsje zachter worden. Voeg hier de kip aan toe. Roerbak de kip tot deze niet meer roze is. Zet het vuur zacht. Kook de boerenkool in tien minuten iets zachter. Snij de courgettes en eventueel de champignons en bak deze op niet te hoog vuur mee bij de kip. Voeg de boerenkool toe, neem een klein beetje kookvocht mee in de hapjespan. Rits van ongeveer zes takjes tijm de blaadjes af en doe dit in het kipmengsel. Maak verder op smaak met peper en zout.

Roer de helft van de ricotta door de tomaten. Laat dit even pruttelen totdat de ricotta zacht is en roer het tot een egaal mengsel.

Roer de andere helft van de ricotta door het kipmengsel.

Snij de avocado's doormidden en haal de pitten eruit. Schep het vruchtvlees uit de schil en maak er dunne plakken van.

Doe eerst een laagje tomatensaus in de ovenschaal, dek dit af met lasagnebladeren. Doe dan een laagje kipmengsel er overheen. Voeg hier wat avocadoplakken aan toe. Ga zo door tot je het afsluit met nog een laagje tomatensaus en een laagje lasagnebladeren daarop. Bestrooi dit met 30+kaas. Schuif het geheel ongeveer 40 minuten in de oven.