Hamburger Oosters stijl

Waarom wil je dit maken?

Dit recept is niet heel moeilijk om te maken, maar wel ietsje complexer dan de meeste recepten die ik voor jullie maak. Dat is omdat je vlees, groentemengsel en brood gelijk klaarmaakt en ook nog zelf het sausje gaat maken. Het is wel heel gezond en vers. De vette saus vervang je met een saus op basis van Griekse yoghurt. De groenten geven veel sap af, daardoor heb je echt maar een theelepeltje olie nodig om te roerbakken. Het is een eiwitrijk vitaminerijk gerecht waarin je kunt spelen met koolhydraten omdat je een heel brood bakt. Daar snij je naar behoefte plakken vanaf. Hoe dik en hoeveel is jouw keuze. Wil je nog afvallen en heb je een hersteldag vandaag, minder dan het brood.

Nodig:

  • 4 hamburgers van goede kwaliteit, of zelfgemaakt, of gekocht bij een goede scharrelslager
  • olie of roomboter om in te bakken
  • 175 mg mini champignons
  • ongeveer 2 tot 3 cm verse gember
  • 3 knoflookteentjes
  • 2 stronken paksoi
  • 20 tot 30 takjes verse bieslook
  • 4 el Griekse yoghurt 0% vet
  • 200 gr tauge
  • 1 komkommer
  • zout en peper naar smaak
  • 3 el woksaus knoflook koriander (Conimex)
  • Gemalen komijn (Djinten)
  • afbakbrood spelt of volkoren, heel brood
  • cashewnoten

Knijp de teentjes knoflook fijn en schil de gember. Snij de gember. Bak de gember en de knoflook samen in een theelepeltje olie. Laat het op een zacht vuurtje verder smoren. Maak de champignons schoon, snij de grotere in twee stukjes. Snij de paksoi en hou de grove witte delen apart van het fijnere groene blad. Verwarm de oven vast voor en doe een beetje roomboter in de koekenpan voor de hamburgers. Laat de groenten even stoven. Hoelang is afhankelijk van hoe gaar je het wil maken. Schuif het brood in de oven en bak de hamburgers op niet te hoog vuur gaar. Knip de bieslook in kleine stukjes in een schaaltje. Doe hier 4 volle eetlepels Griekse yoghurt doorheen. Maak op smaak met wat peper en zout. Doe nu de groene delen van de paksoi in de pan en de tauge. Snij de komkommer in plakken en roer die ook door het mengsel. Warm goed door en breng op smaak met de woksaus, de gemalen komijn en als nodig wat peper en zout. Met al die kruiden had ik er niet veel meer van nodig, proef even wat je zelf lekker vindt. Laat even goed stoven en giet eventueel het teveel aan kookvocht af.

Snij voor ieder bord een plakje brood af. Leg de hamburger erop en bedek het geheel royaal met groenten. Doe naar smaak wat saus op de hamburger en een handje cashewnoten