Gezonde volkoren pizza
Waarom wil je dit maken?
Dit is een gezonde pizza met veel minder ongezonde vetten dan de traditionele pizza. De vulling is lekker en rijk aan eiwitten en groenten. De vulling neemt ook meer plaats in dan de bodem, daardoor is het gerecht niet zo koolhydraatrijk als de traditionele variant. De bodem levert bovendien langzame koolhydraten op. Zonder koolhydraten kan ons lichaam, dus ook onze spieren, geen eiwit opnemen. Dus haal ze nooit helemaal uit je voeding! Als je koolhydraten in de vorm van brood en pasta gebruikt, gebruik dan de volkoren variaties. Snelle koolhydraten zorgen voor een flinke stijging van de bloedsuikerspiegel. Door de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de regeling van het suikergehalte in het bloed veroorzaak je dan de zogenaamde suikerdip. Deze snelle schommelingen treden niet op bij het gebruik van volkorenproducten. De vertering kost veel meer tijd dus de opname gaat geleidelijk.
Nodig:
- 1 pak mix voor volkorenpizza (Koopmans)
- 4 ons kipdijfilet
- 3 teentjes knoflook
- 250 gr champignons
- 2 preien
- 2 ons bladspinazie
- 250 gr ricotta
- een stuk mozzarella
- olie
- roomboter
- verse Italiaanse kruiden, oregano en tijm
- zout en peper
Maak het pizzadeeg klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar wacht nog even met vullen. Voor dit recept bak je de bodem voor, je rolt het deeg op bakpapier uit op de bakplaat en smeert de bodem licht in met wat olie en een beetje fijn geknepen knoflook. Het andere gedeelte van de knoflook heb je straks nodig voor de vulling.
Snij de kip in kleine stukken en wrijf het in met zout en peper. Smelt wat roomboter in een wok en smoor de knoflook twee minuten. Voeg dan de kip toe en roerbak dit ongeveer vijf minuten. Zet het vuur zacht. Snij de champignons in plakjes en snij de prei in ringen. Doe dit bij de kip en roerbak het een paar minuten, zet het vuur weer zachter. Rits intussen de tijm en scheur de oregano in kleine stukjes. Zet het vuur weer wat hoger en doe de spinazie er hand voor hand bij. Laat de spinazie steeds slinken en doe er dan weer een nieuwe hand bij. Breng op smaak met peper, zout en de kruiden. Roer tenslotte de ricotta er doorheen. Leg de vulling op de voorgebakken bodem. Snij de mozzarella in plakken en verdeel dit over de pizza. Schuif het geheel nog zo een tien minuten in de oven tot de mozzarella is gesmolten en licht verkleurd.
