Pittige asperges
Waarom wil je dit maken?
Ik kreeg een traditioneel aspergepakket, je weet wel, met ham en gekookte krieltjes. Niks voor mij, ik gaf het een eigen twist. Asperges zijn neutraal van smaak, dus je kunt ze op veel manieren verwerken. Ik heb hier een pittige oosterse variatie, met vis erin. De koolhydraten zijn zeer beperkt. Eiwitten heb je ruim voldoende met eitjes en vis. Alle groenten zijn vers!
Nodig:
- verse gember, 2 cm
- hele knoflookbol (Chinese knoflook)
- sambal
- roomboter
- 3 bouillonblokjes (groenten)
- bosje groene asperges
- bosje witte asperges
- 4 grote stukken verse zalm
- zakje kruiden voor zalm
- 600 gram gamba's in knoflook
- 125 gram tauge
- struik paksoi
- 6 eieren
- 1/2 pak Lassie zilvervliesrijst met quinoa en granen
Kook de eieren in acht tot tien minuten hard. Zet water op voor de rijst met een bouillonblokje en bereidt de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schil de witte asperges en snij ze doormidden. Haal het onderste stuk van de groene asperges af en snij ook deze in twee stukken. Zet de asperges op in water met twee bouillonblokjes en kook ze in 8 minuten gaar.
Smelt intussen de boter in de hapjespan en snij de gember in kleine stukjes. Knijp de knoflook fijn. Smoor de gember en de knoflook in de boter. Smeer de zalm in met de kruiden en snij deze in kleine stukken. Voeg de zalm en de gamba's toe aan de knoflook en gember en roerbak tot de gamba's mooi roze zijn.
Snij de paksoi in stukken en voeg deze toe. Roerbak het een paar minuten mee. Voeg daar de tauge aan toe.
Meng de asperges en rijst door het roerbakmengsel. Maak het op smaak met sambal.
Snij de eitjes in plakjes en leg de plakjes er bovenop.
Wist je trouwens dat sambal de stofwisseling versnelt? Wie weet helpt het jou als je niet veel eet, maar toch niet echt afvalt....
