Pannenkoek zoet gezond
Waarom wil je dit maken?
Heel vaak krijg ik van mensen te horen dat ze behoorlijk verslaafd zijn aan suiker. Ik heb zelf zeker ook weleens een zoete bui, maar ik probeer dan wel op een gezonde manier aan mijn zoete trek te voldoen. Dit recept is zoet door de zoete aardappel, pompoen, vanillesuiker, jaja, wel slecht hoor, maar een beetje moet kunnen vandaag, en de gebruikte kruiden kaneel, kerrie en paprikapoeder. Als ik dit in de avond eet, heb ik geen trek meer in zoete toetjes of chocolade. Nou ja, dat laatste.... Niet helemaal gegarandeerd....
Nodig:
- 400 gram zoete aardappel kleingesneden. Mag ook schoongeboend met schil
- 4 eieren
- 200 gr tarwebloem
- 400 ml melk (nee, melk is geen gif en de meeste mensen hebben geen lactose-allergie)
- 4 tl bakpoeder
- zakje vanillesuiker
- beetje zout
- peper
- roomboter om in te bakken
- zakje roerbakgroenten, kies voor een soort met een zoete smaak, wortel of paprika bijvoorbeeld
- 400 gr pompoenblokjes
- 100 gr pecannoten
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden of geknepen
- 1 el kaneel
- 1 el kerrie
- 1/2 el paprikapoeder
Zet de zoete aardappel op met water en kook het 7 - 10 minuten tot het gaar is. Stamp het fijn in de pan, doe het op een bord en prak het nog fijner met een vork. Breng op smaak met zout en peper.
Maak een beslag met bloem, de eieren, de melk, de bakpoeder en de vanillesuiker. Meng hier de zoete aardappel doorheen.
Smelt een klein beetje boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Schenk er een pollepel beslag in en bak het op halfhoog vuur gaar en gekleurd aan twee kanten.
Ondertussen doe je weinig roomboter in de wok en laat daar de knoflook kort in smoren. Voeg de groenten toe en geef het wat tijd om zachter te worden. Dit geldt vooral voor de pompoen. Voeg op het laatste moment zout, peper, kaneel, kerrie en paprikapoeder toe en roerbak het zo nog een minuutje.
Bak door tot het beslag op is.
Leg een pannenkoek op een bord en doe daar royaal groenten overheen. Doe er tot slot wat noten overheen.
Je kunt de vulling naar eigen fantasie aanvullen met fruit, of minder gezond, wat stroop of kaassoorten. Magere witte kaas is lijnvriendelijk. Ik heb nog een stapeltje over, heerlijk morgenochtend als ontbijt met stukjes rood fruit en mango, een ontbijt met groenten en fruit!
