Blog 51: Gezond eten, kan het persoonlijker?

Op verzoek schrijf ik een informatief stukje over gezonde voeding, al begrijp je uit de kop al, hoe persoonlijk dat is. 

Want waarom kan de een echt alles eten wat los en vast zit (of lijkt dat maar zo?) en wordt de ander al dik als hij/zij alleen aan eten denkt (kan dat dan?)

Als je gezond eet, ben je vitaal, sterk, conditioneel op peil, niet te dik, maar ook zeker niet te dun. En vooral ook vrolijk. 

Je kunt voeding niet loskoppelen van je leefstijl. Hoe jij je voedsel verwerkt, hangt af van de conditie van je spijsverteringskanaal en de snelheid van je stofwisseling. 

Mijn motto is, het liefste sport ik veel en eet ik veel. Maar vergis je niet, zelfs al eet ik chocolade, ijs en patat met pindasaus, ik ben mij er helemaal van bewust. Dat betekent dat ik het dan verder wat rustiger aan doe met de calorieën.

Goede voeding bevat bouwstoffen en vitamines in de juiste verhouding. De reden waarom we allemaal op zoek zijn naar een eetpatroon dat praktisch vrij is van koolhydraten, is dat we er traditioneel teveel van binnenkrijgen. De meeste mensen anno 2017 vallen dus af door koolhydraten drastisch te minderen. 

Niet alle koolhydraten zijn boosdoeners, maar de ver bewerkte (witte pasta, wit brood, eigenlijk alle witte deegsoorten) en de enkelvoudige suikers zijn echt niet goed voor je. Ze verstoren het evenwicht van het bloedsuikergehalte door een te snelle forse afgifte van insuline. En insuline werkt een beetje het zelfde als cortisol, het stresshormoon.

De moderne mens ervaart veel stress. Stresshormonen hebben een functie, ze maken het lichaam klaar om te vechten of te vluchten. Helaas gaat dit niet lukken als je onder tijdsdruk je werk probeert af te maken achter je bureau. En via een heel proces brengt dit het ontstaan van lichaamsvet in een stroomversnelling. Vooral buikvet. Misschien moeten we het naast het bierbuikje eens over een managerbuikje gaan hebben. 

Deze groep mensen hebben sowieso maar weinig koolhydraten nodig. Meer dan een snee brood hoeft niet, beter wordt het vervangen door meer eiwitten en vezels en bouwstoffen uit groenten. Bij iedere maaltijd is het prima om minder dan een kwart van de portie die je eet te laten bestaan uit koolhydraten. Verder ruim groenten, veel variatie (kijk eens in de lijst van recepten op de site), verantwoord vlees, vis of een vervanger ervan. 

Vetten is een verhaal waar we nog steeds niet uit zijn. Bij twijfel (gebruik ik nou wel of geen kokosvet) moet je eraan denken dat voedsel wat weinig bewerkt is, vaak de beste keuze is. Geweldig, steeds weer een ander soort vet, maar ik hou het op een lepel roomboter om mijn maaltijd in klaar te maken. Wat vet is belangrijk voor de opname van belangrijke vitamines, maar overdrijf niet. Avocado is gezond, maar ook een energiebom. Hou de rest dan calorie-arm. Hetzelfde geldt voor nootjes, prima, als je dan maar verder veel groenten en mager vlees, kip of vis gebruikt. En een ei. Als het weer mag. Want helaas springt de producent soms slecht om met onze voeding. Het is een klusje, maar het loont om te onderzoeken waar je eten vandaan komt. 

Ik geloof helemaal niet in een cheat-day of een dieet. Ben jij net weer aan een nieuw dieet begonnen? Ik hou je niet tegen, maar hoor graag over een half jaar wat het je heeft gebracht. Een cheat-day, ook zo absurd, als je de calorische waarde van je voeding iedere dag een beetje in kan schatten, kun je dagelijks lekkere dingen eten. Gewoon met mate. Beter voor je humeur en de balans. 

Kilootje minder graag? Sommige leefregels kunnen helpen. Eet niet omdat het tijd is om te eten, een keer geen trek is gewoon niet eten en wachten tot je er behoefte aan voelt. Tenzij je niet gezond bent, is daar niks ergs aan. Je hebt echt wel reserves, daar is het lichaam op gemaakt. Maak ook keuzes. Is die slagroomtaart die je collega je aanbiedt van twee dagen geleden het echt waard of neem je liever vanavond een stukje pure chocolade met noten? Ook gezonder, taart bestaat meestal alleen uit de meest ongezonde vetten en koolhydraten, terwijl nootjes en pure chocolade ook voordelen voor je gezondheid hebben. Probeer alcohol te bannen. De voedings-industrie is voorzichtig hiermee, maar het is gif, sorry. 

Veel gesport en wil je meer spierontwikkeling? Leef je uit in de eiwitten, liever Griekse yoghurt dan kwark. De eiwitten in de eerste sluiten beter aan op je behoeften en het is heel goed voor je darmflora. Neem de eiwitrijke hap het liefste binnen een half uur tot een uur na het sporten. Wie veel beweegt mag meer gezonde koolhydraten, zij transporteren de eiwitten naar de spieren. 

Voedingsadviezen blijven persoonlijk en daardoor lastig. Ook is het niet los te zien van beweging, dus beweeg, hoe je het doet maakt niet uit. Fiets, laat de auto vaker staan. Laat de hond uit of leen de hond van de buren.

Wil je een persoonlijker advies? Neem gerust contact op, kijken we er samen naar!