Blog #4: Verschillende sporttakken, verschillende eetgewoontes

Weet je wat nou zo leuk is aan verschillende sporten beoefenen? Dat iedere sport ook zo zijn eetcultuur heeft.

Hardlopers zijn heel erg bezig met hun glycogeenvoorraad. Begrijpelijk, want dat kun je heel goed voelen als je ongeveer 12 km in je benen hebt zitten. Meestal ben je heel lekker aan het lopen vanaf, pak hem beet, je tweede kilometer. Dan zit je heerlijk in de flow. Als je geluk hebt ervaar je even verderop de runnershigh, heerlijk! Maar dan komt na zo een 12 km een ander gevoel op. Je voelt je leeg, en dat is ook echt zo. Het lichaam heeft de reservevoorraden van de koolhydraten opgebruikt. Water alleen gaat het niet worden, je hebt suikers nodig!

Na iedere hardloopwedstrijd wordt je dan ook binnengehaald met suikerzoete repen, sportdrankjes, SUIKER! Sinaasappels, betere optie denk ik...

Zo langzamerhand krijgen de lopers ook wel door dat alleen koolhydraten niet genoeg is voor herstel, ook lopers hebben eiwitten nodig om de spierschade te herstellen. Gelukkig willen hardlopers nog niet aan de eiwitshakes. Chocomel is de ideale sportdrank, een mooie mix van koolhydraten en eiwitten.

Bewuste sporters, die hardlopers. Ruiters snappen deze taal niet, de gemiddelde beoefenaar van krachttraining wordt heel bang van al die suikers.

Want na krachttraining moet je eiwit hebben. Binnen een uur na de inspanning, liefst meteen binnen een half uur. Dan staat het me echt nog tegen, daardoor weet ik bijna zeker dat deze mening binnen nu en een half jaar wordt herzien, ik hou je op de hoogte. Eiwit dus. Een eiwitshake, daar schijn je van te groeien. Gelukkig is nu al bekend dat het overdreven is, we hebben geen echte supplementen nodig, wat plakjes kipfilet en wat kwark zorgt voor herstel en groei van de spieren in combinatie met rust. Dus een hersteldagje. Krachttraining gebeurt in een sportschool. Sportscholen zijn trendgevoelig. Dus zie ik dat sporters in de sportschool de meest bewuste keuzes maken.

De paardensporter staat hier bijna lijnrecht tegenover. Ik heb ooit iemand meegenomen op wedstrijd die beweerde dat je alleen maar ergens kunt starten waar ze patat verkopen. De kwaliteit is niet van belang, gewoon uit de frituurpan getrokken dingen met een vette klodder. En weet je, je bent pas een sporter als je alle aspecten van de sport hebt geaccepteerd. Dus ja, doe maar, heb je er ook pindasaus bij?