Blog #7: Lekker belangrijk

Ik vond het zo gek om zwanger te zijn. Waarom wilde ik dit? Eigenlijk wilde ik het niet of toch wel? Ik hield niet echt van kinderen, oppassen vond ik verschrikkelijk. Juist bij mij kwam de moederliefde in alle sterkte naar voren zodra ik mijn eerste kindje vasthield. Overweldigend. Nooit heb ik moeten wennen, ik was gelijk verliefd. En dan juist dat stukje pure liefde maakt moederzijn zo uniek.

Die binding zie ik in mijn gezin iedere dag. Broers en zussen die er voor elkaar staan.

Tot mijn verbazing wordt er op internet vooral aandacht besteed aan de intelligentie van het kind. Lekker belangrijk. Deze wereld wordt volgestampt met kinderen die een zeer hoog IQ hebben en wat ik zie is een wereld waar heel veel te verbeteren valt. In plaats van al die nadruk op intellect te leggen, zou het mooi zijn als we de zorg en liefde voor elkaar eens zouden benadrukken. Geef het voorbeeld en laat kinderen volgen. Besteed meer aandacht aan elkaar en de mensen en dieren in de samenleving die dat nodig hebben in plaats van een kind met uren bijles door het VWO heen te sleuren. Natuurlijk is een opleiding belangrijk, maar het gaat er vooral om dat een kind iets gaat doen waar het voldoening uithaalt. Wat is mooier dan een ander gelukkig maken?

Wanneer ik als moeder trots ben? Als mijn kinderen zich zorgen maken om anderen, spontaan iemand helpen die dat nodig heeft. Mijn kinderen zijn niet bovengemiddeld begaafd. O ja, eentje wel, ik hoop dat ze er iets zinnigs mee gaat doen. Onderzoek naar hoe we ziektes en ellende de baas worden, alsjeblieft niet weer de zoveelste advocaat zonder geweten. De rest is niet slimmer dan gemiddeld. Geen nieuwe Einstein te vinden hier. Maar als er iets is, als ze kunnen helpen, staan ze er voor je. Daar ben ik trots op.