Blog #22: Partij voor de dieren

 

Ik zie een hele discussie op Facebook op dit moment over de Partij voor de Dieren. Ruiters die hoog steigeren, want deze partij zou tegen paardrijden zijn.

Dat lees ik echter nergens terug. Ik heb het ze voor de zekerheid op de man af gevraagd. Ik krijg helaas geen antwoord, ze zullen het wel druk hebben op dit moment.

Ik lees wel wat dingen die mij, als paardenliefhebber en eigenlijk dierenliefhebber in het algemeen, wel aanspreken.

Al enige tijd geleden zijn er wat regels opgesteld omtrent het diervriendelijk houden van paarden. We ontnemen ze veel natuurlijk basisbehoeftes. De regels worden voor een deel goed opgevolgd, paarden in Nederland krijgen wel eten en drinken en hebben een dak boven hun hoofd. Helaas zijn er ook wat voorwaarden waar niet aan voldaan wordt. Veel paarden staan veel te lang op stal. Als humane sporter weet ik dat je op je hersteldagen actief moet herstellen. Beetje lopen en fietsen, dan blijft alles goed functioneren en werk je de spierpijntjes weer weg. Maar stel nou, ik ben een paard. Ik moet een uurtje flink aan de bak. Kracht en conditie worden behoorlijk aangesproken. Na het werk mag ik lekker douchen en daarna woon ik in de wc. Veel meer is die paardenbox niet. Daar sta ik bijna het hele etmaal. Met spierpijn wellicht. De volgende dag mag ik vanuit de wc tien minuten wandelen en dan begint de hele training opnieuw. Ik weet niet wat jij nu denkt, maar ik denk dat ik de fysio maar vast bel. Het mag een wonder zijn dat dieren dit zonder blessures kunnen. En het is dus helemaal niet verwonderlijk dat ze vaak geblesseerd raken.

Jij kunt dit ze namelijk helemaal niet nadoen. En dan zijn het ook nog dieren. Ze vragen hier niet om. Jij vraagt het van ze. Het minste wat je kunt doen is zorgen voor hun welzijn. Dus minstens vier uur vrije beweging in een etmaal naast de training, maar liefst nog meer, en hun sociale behoefte ook dekken. Paarden zijn kuddedieren. Niets zo fijn als een goede vriend of vriendin (dat is een paard dus) die ze even uitgebreid knuffelt. Dat kun je ze niet ontzeggen.

Dat nu juist sommige topruiters zo fel worden zegt mij genoeg. Er gebeurt een heleboel achter de schermen waar ik misselijk van zou worden. Onwetendheid? Ik hoop het maar.

Zo zag ik laatst een filmpje op Facebook van een driejarige die aan de slof in een soort van passage werd gedwongen. Bij een bekende ruiter waarvan ik nog wel dacht dat hij dat nooit zou doen. Hij stelt zijn paarden altijd zo vrij in de aanleuning voor. Dus dat zal goed zitten. Dacht ik.

Ik wilde kritisch reageren. Ik bekeek de reacties in de hoop dat er iemand was die dit af zou keuren. Niet dus. Mensen vinden dit geweldig. Reageren enthousiast. Als we dan echt zo weinig ervan snappen, laat ze dan maar komen. Wetten die streng zijn en de paarden hun rechten teruggeven die ze verdienen.