Blog #24 Is geluk zoet?

 

Het is vandaag de dag van het geluk. Maar hoe word je gelukkig? Heb je daar zelf wat over te vertellen? Speelt alles zich af in de hersenen? Welke invloed heeft geluk op je gewicht en op je sportprestaties? Veel meer dan je denkt.

Antidepressiva hebben invloed op de bruikbaarheid van serotonine. Dat is ons gelukshormoon. De pillen die mensen helpen om van angst en depressie af te komen proberen je zoveel mogelijk te laten profiteren van dit hormoon.

Uit onderzoek is gebleken dat dit hormoon niet alleen in de hersenen wordt aangemaakt, maar voor het grootste gedeelte in onze darmen. Zeker voor 80 procent. Kortom, voor een gelukkig leven heb je blije darmen nodig. Om je darmen gelukkig te maken heb je langzame koolhydraten nodig, vezels uit volkoren producten, granen, noten en in zekere mate fruit.

Gelukkig gaat ons lichaam wijs om met fruit. Wat echter lastiger is, is fructose. Fructose is een enkelvoudig suiker. Omdat vruchtensuiker zoveel beter klinkt als gewone suiker, en fructose ook mooier klinkt als glucose, zijn mensen niet zo bang om fructose te nemen. De verwerking wordt wel lastig als je je te buiten gaat aan fruit in combinatie met fructose in bijvoorbeeld ketchup, koekjes, vruchtendranken enz. Een gedeelte gaat dan onverwerkt verder naar de dikke darm.

Suikers, liefst langzame koolhydraten, zijn nodig voor het transport van voedingsstoffen. Alleen eiwitten nemen en koolhydraten achterwege laten, zorgt ervoor dat de eiwitten zeker niet meer kunnen bijdragen aan spiergroei. Aan de andere kant, bij een overbelading van de darm waarbij teveel fructose in een keer geloosd wordt, wordt er veel van het aminozuur tryptofaan meegetrokken. Tryptofaan is de bouwstof van serotonine. Wie dus teveel fruitsuikers eet, krijgt een tekort aan het gelukshormoon.

Zo staat suiker het geluk in de weg. Over glucose heb ik het eerder gehad. Enkelvoudige suikers zorgen voor suikerpieken en dalen. Door de enorme stoot insuline die nodig is om suikers uit het bloed te verwijderen, kom je in een dip, de bloedsuiker is ineens te laag en je verlangt opnieuw naar suiker. Door de insuline maak je meer Cortisol aan, het stresshormoon. Deze stimuleert de aanmaak van vetcellen, en dan met name buikvet.

Dus van suikers word je ongelukkig.

Zorg dus voor eiwitrijke voeding met langzame koolhydraten. De vertering van eiwitten verloopt complex en begint al in de maag. Hierdoor voel je je lang verzadigd. Hierdoor verzadigen gezonde vetten en eiwitten veel langer dan koolhydraten.

Wie zich in balans en gelukkig voelt, heeft veel betere resultaten van het sporten. Spiergroei begint waar jij de stress kwijt raakt. Want stress zorgt voor een hoog Cortisolgehalte. Cortisol breekt eiwitten af.

Het is moeilijk om mensen een draaiboek voor geluk mee te geven. Sommige dingen komen onvermijdelijk op je pad. Leer de dingen die je niet kunt beïnvloeden in de koelkast te zetten en focus je op dingen die je kunt sturen.

Hoe je met jouw lichaam omgaat is een keuze. Maak er een bewuste van. Alleen jij kunt dat. Een ander kan je niet gelukkig maken. Treedt eens buiten je comfort zone, doe iets geks. Dit weekend ben ik voor een fotoshoot gegaan, professioneel, alles erop en eraan. Doe eens iets anders. Werk niet leuk? Volg je dromen, doe een opleiding, als je er uiteindelijk niet mee aan de slag gaat, heb je je wel op een interesse gestoord. Leef! Als je nu 50 bent, heb je nog misschien wel 30 of 50 jaar te gaan. Zorg voor jezelf, zodat je er mooie jaren van maakt.