Blog #23: Dynamiek

 

In Duitsland is een onderzoek gaande over leeftijd en sportprestaties, in dit geval over prestaties van hardlopers. Hoewel het nog volop bezig is, wordt nu al zachtjes geconcludeerd dat een hogere leeftijd en afname van prestaties helemaal niet zo kort door de bocht is als nu wordt aangenomen. Deze conclusie verbaast mij niets. Tijdens mijn eerste hardloopwedstrijd hier in de omgeving stonden de mensen van 50 plus op het podium. 60 Plus ook nog wel. En wat ik begreep uit het commentaar was dat bijna ieder jaar zo.

Als je voorspellingen wilt doen over de prestatie die iemand kan leveren, moet je kijken naar training en lifestyle.

Ook als je na je 50e veranderingen in je leven doorvoert, zal dat resultaat opleveren.

Zelf ben ik nu bijna een jaar bezig met krachttraining en ben ik vele malen sterker geworden.

Sinds ongeveer twee jaar ben ik gaan hardlopen. Ook op dat gebied zijn mijn prestaties toegenomen.

Wat belangrijk is, is de dynamiek. Je kunt op ieder sportgebied blijven leren. Als je daarvoor openstaat, verfijn je het steeds verder en bereik je doelen die je zelf niet had verwacht.

De afgelopen weken heb ik weer veel geleerd van op het gebied van paarden, ja, zelfs na 40 jaar komen er nieuwe inzichten, zodat mijn paard nu een nieuw zadel rijker is. Wetenschap staat niet stil.

Verder weer wat nieuwe inzichten op hardloopgebied omdat ik tegen wat pijntjes aanliep. Wat oefeningen voor thuis waarin ik me gelijk vastbijt, want ik wil maximaal blijven presteren.

Veel vijftig plussers vragen om tips rondom lifestyle.

Het komt niet vanzelf. Helaas heeft niemand en knopje wat je indrukt waardoor je slank en strak bent. Het is geen dieet en ook geen plan voor een maand waardoor je je leven lang slank en fit bent. Wat jammer is, is dat de social media dat wel suggereert.

Fit zijn betekent een leven lang werken aan je lichaam met beweging.

Krachttraining is heel effectief. Spieren blijven calorieën verbranden, ook in rust, zodat je meer kan eten. Om sterk te zijn en te blijven moet je wel weten wat je eet. Geen snelle koolhydraten, maar binnen een zekere mate de langzame, volkoren varianten. Ruim voldoende eiwitten en goede vetten.

Tips vind je terug in de recepten en eerdere blogs.