Blog #21: Open brief aan de koning

 

Geachte Hoogheid,

Of nee, het koninklijk paar wil dichter bij het volk staan, dus:

Beste Willem Alexander,

Ik ben een beetje bezorgd. Ik zag u laatst bij "Nederland doet". Geweldig, u hielp prima mee en alle mensen daar waren daar heel gelukkig mee. Wat mij echter opviel, is dat u er wel wat extra kilootjes bij hebt gekregen. Het zal ook zeker enigszins genetisch zijn. Dit wordt wel eens tegengesproken door mensen, maar de ene mens wordt eerder dik dan de andere. Eigenlijk bent u een prachtig oertype. De mensen die het vet opslaan waren in barre tijden in het voordeel. Zij teerden met hongersnood op hun eigen vet. Terwijl de meer slanke types, zoals uw echtgenote, dan meteen het loodje legden.

In deze tijd moet uw type iets meer opletten. Want al dat buikvet is ronduit ongezond. Heeft u zich weleens laten testen op Diabetes?

Ik kan mij best voorstellen dat stress een rol speelt. Zou ik ook last van hebben, ik bedoel, je kunt nog niet wat vrijwilligerswerk doen of de camera's hangen alweer in je nek. Door langdurige stress neemt het cortisolgehalte in het bloed toe. Helaas zorgt dat hormoon voor buikvet en voor een ontregelde suikerspiegel. Het gevolg laat zich zien of raden.

In dat geval raad ik u aan geregeld wat ontspanning te zoeken en te gaan sporten. Misschien wat hardlopen of fietsen buiten? Uiteindelijk houdt u ook van sport. Althans, dat wordt gezegd. Ik weet niet of dat de lichamelijke inspanning betreft die daarbij hoort of meer het zitten kijken met een glas bier erbij.

Om af te vallen is krachttraining heel effectief. Veel mensen denken dat lopen en fietsen heel wat doet, maar spieropbouw is een beter plan. Spiermassa heeft veel energie nodig, dan kunt u een stuk onbezorgder genieten van al die etentjes die u te verwerken krijgt. Daarover gesproken, hoe zit het met uw voeding? Ik heb daar wel wat tips en recepten voor.

De kosten kunnen het niet zijn, u kunt zich vast wel een personal trainer veroorloven. Ik heb nog wel een goede voor u. Als u dan lekker komt sporten, zit ik mijn hele leven goed. Ik weet bijna zeker dat dan zowel mijn sportschoolabonnement als mijn personal trainingen verder gratis zijn. Altijd fijn voor een verpleegkundige.

Uiteindelijk bent u ook een voorbeeld voor heel Nederland. U bent niet de enige die vijftig is! En de vijftigers zijn grofweg op te delen in twee groepen. Groep A is de groep die roept dat er niets meer aan te doen is, al dat vet gaat er steeds lastiger af. Let op het woord "lastiger", niet onmogelijk dus, maar iets waar je wat voor moet doen. En laten natuurlijk. Groep B denkt dat vijftig toch het nieuwe dertig moet zijn. Lag je vroeger tien jaar later zo goed als zeker onder de zoden, misschien kun je nu beter stellen dat je zo een beetje op de helft bent.

Dus de eerste helft van het leven moet je nog ergens op lijken, de tweede helft laat je het maar gaan. Vergelijk het met een voetbalwedstrijd, daar weet u alles van, echt meer dan ik. Wat is buitenspel ook alweer? Nou ja, in ieder geval gebeurt het toch vaak juist in die tweede helft?

 Ik zou u dus vriendelijk willen verzoeken u aan te sluiten bij groep B. Tenslotte bent u het grote voorbeeld. En kijk waar Nederland mee bezig is, zomaar een hele lading frisdranken met suiker de handel uit en mooi vervangen door Zero. Geweldig idee! Helaas is de Zero net zo ongezond als de suikervariant. Maar goed, het is een poging.

Voor verdere tips verwijs ik u graag naar mijn website. Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Esther